Maria Johansson och Sophie Eriksdotter Forsman

Vi välkomnar Maria Johansson och Sophie Eriksdotter Forsman

Plats: Mönsterås bibliotek

Tid: Bibliotekets öppettider

Maria Johansson, Timmernabben, presenterar sig så här:

Jag har gått lite krokiga vägar. Jag gjorde min prao, som det hette då, hos scenografer, attributörer och tapetserare på Norrköpings stadsteater. Senare gjorde jag också en prao hos textilkonstnärinnan Britta Carlström på Kalmar läns hemslöjd.  Först arbetade jag med keramik. Läste sedan textil och formgivning, samtidigt så praktiserade jag hos textilkonstnärinnan Gunilla Skyttla och när jag gått färdigt min kurs i bla olika textila tekniker och formgivning, så var jag ca 1 år som lärling hos Gunilla Skyttla. Vi arbetade med textila bilder till olika utställningar, offentliga uppdrag och uppdrag på en skola tillsammans med elever och lärare i slöjden.

Efter det gick jag 2 år på konstlinjen på Oskarshamns folkhögskola. Sista året valde jag inriktning textil.

Under åren har jag gått många kurser i keramik och batik och jag har sedan 1980 arbetat som ledare i olika grupper med alla åldrar i flera olika tekniker: Luffarslöjd, keramik, betonggjutning, textiltryck, fritt broderi, stickning, virkning, pilflätning, applikation, tovning, glassfusing mm.

Utbildad till slöjdklubbshandledare genom Hemslöjden och har även gått utbildningar i Slöjdcirkus och Skapande skola.

Jag har haft flera utställningar genom åren. Det har varit både på hemmaplan där jag också ofta medverkat på olika kulturdagar.

Det har också varit på andra platser som Norrköpng, Halmstad, Virserum, Landskrona, Oskarshamn, Lena Form Kalmar,  Himmeslberga på Öland mm

Ibland har det varit jurybedömda utställningar som tex Sydosten på Kalmar Konstmuseum 2017.

2019 fick jag Mönsterås kommuns Kulturpris.

www.mariajohansson.dinstudio.se

Konst av Maria Johansson  Konst av Maria Johansson

Sophie Eriksdotter Forsman, Färjestaden, presenterar sig så här:

Konst av Sophie eriksdotter Forsman

Född 1952, Textilformgivare.
Uppvuxen i Kiruna, numera boende på Öland, 8 barns mor.

Jag skapar för att överleva och är glad att jag kan leva med att skapa. Konsten och skapandet är en källa till mycket glädje för mig och andra- ett sätt att vara –en livsstil.

Inspiration, material och färgerna leder mig till slutresultatet som jag hoppas kan förmedla viss känsla och eftertanke och framför allt något vackert att vila ögonen på.

Mina utbildningar är långa, korta och varierande i olika ämnen. Det mjuka textilmaterialet passar mig bäst. Tycker mycket om att blanda material, för mig finns inget rätt eller fel. När jag inte skapar själv så  undervisar jag i textila arbeten.

Min första utställning hade jag som 19-åring i Kiruna. Sedan har det varit många andra utställningar i landet, den senaste var i Himmelsberga på Öland.

Konst av Sophie eriksdotter Forsman

Fler bilder och även öppettider finns på visitmonsteras.se.

Hjälp

sv-se

Programblad

Här publicerar vi programblad i pdf-format som vi uppdaterar allteftersom vi bokar in nya evenemang.

Bibliotekets program hösten 2020, ej färdigt.

Följ oss på facebook

Mönsterås

• Norra Tingsgatan 5
  • 383 21 Mönsterås
  • Telefon: 0499-17 205
  • Fax: 0499-17 924
  • Mer information

Måndag: 11.00-18.00
Tisdag: 11.00-18.00
Onsdag: 11.00-18.00
Torsdag: 11.00-18.00
Fredag: 11.00-17.00
Lördag: 10.00-13.00

Tidningsrummet öppnar kl. 9.00 varje vardag.

Ordinarie öppettider

Måndag-torsdag: 10-19