Fler e-böcker
Förutom de e-böcker vi på biblioteket har i vår katalog, så finns det även e-böcker tillgängliga fritt på internet. Det är både äldre litteratur som inte längre är copyrightskyddad och nyare böcker som författarna valt att göra fritt tillgängliga. Eftersom de fria böckerna inte behöver vara kopieringsskyddade, är det ofta mindre problem med tekniken.
Här får du tips på några sajter där du kan botanisera bland klassiker och andra fria verk.
På svenska
På Dramawebben finns svensk dramatik från 1600-talet till nutid. Pjäserna kan läsas direkt i webbläsaren. En del av dem finns också i nedladdningsbara format som pdf.
Litteraturbanken innehåller ett stort urval av klassisk skönlitteratur på svenska, och en del facklitteratur. Texterna kan läsas direkt i webbläsaren. En del av dem finns också i epub-format som kan laddas ner till dator eller surfplatta. Databasen är skapad av Svenska akademin, för att ge fri tillgång till den svenska litteraturen.
Mer än tusen böcker på svenska och de andra nordiska språken, som kan läsas direkt i webbläsaren. De flesta av böckerna är i textformat. Många av dem har också inskannade bilder av originalutgåvorna.
På andra språk
Bokselskap.no
Klassisk litteratur på norska, som kan läsas direkt i webbläsaren eller laddas ner.
Över 46000 böcker, de flesta på engelska men det finns också böcker på andra språk. Böckerna kan läsas direkt i webbläsaren, eller laddas ner.
E-böcker och ljudböcker på arabiska, persiska, tigrinska, bosniska/kroatiska/serbiska, somaliska. Böckerna är fritt tillgängliga, det behövs bara en mejladress för att skapa ett lånekonto.
Att lyssna på
E-ljudböcker att ladda ner. De flesta böckerna är på engelska men det finns även andra språk representerade, till och med svenska. Texterna kommer för det mesta från Project Gutenberg, och inläsningen görs av frivilliga.
E-böcker och ljudböcker på arabiska, persiska, tigrinska, bosniska/kroatiska/serbiska, somaliska. Böckerna är fritt tillgängliga, det behövs bara en mejladress för att skapa ett lånekonto.