Fjärrlån och inköp

Fjärrlån och inköpsförslag

Om du vill låna en bok som inte finns på något av biblioteken i Mönsterås kommun, är du välkommen att lämna in ett inköpsförslag via webben, ringa eller besöka oss. Om vi köper in den bok som du föreslagit, ställer vi dig automatiskt först i kö om du vill det. Det är gratis att reservera de medier vi själva har på biblioteken. Om boken inte går att köpa, kan man göra ett fjärrlån istället. Då lånar vi in boken från ett bibliotek utanför Mönsterås kommun.

Hur gör man ett fjärrlån?

Om du vill fjärrlåna en bok kan du göra det antingen genom att besöka biblioteket personligen eller genom att göra en fjärrlåneansökan. Då behöver du ditt lånekortsnummer och en PIN-kod. Ange författare, titel, utgivningsår och gärna även ISBN-nummer om det är en särskild upplaga du vill ha. Det är bra om du också meddelar oss det datum då du senast måste få boken om du har ett sådant. Om det är en artikel du vill beställa, ange då tidningens eller tidskriftens titel, årgång och nummer samt författare och titel på själva artikeln.

Om det av någon anledning inte går att fjärrlåna boken, meddelar vi dig detta så snart vi får besked.

Vad kostar det?

Ett fjärrlån kostar 15 kronor per bok som du betalar när du hämtar den. Observera att om du inte hämtar ut boken läggs de 15 kronorna som en skuld på ditt lånekort. Kostnaden för artikelkopior varierar, beroende på den avgift biblioteket vi beställer ifrån tar ut.

Hur lång tid tar det?

Du får räkna med att ett fjärrlån tar minst en vecka från det att du beställer boken till dess att du har den i din hand. Försök vara ute i god tid med din beställning. Populär kurslitteratur kan tyvärr vara svår att låna, eftersom många högskole- och universitetsbibliotek inte lånar ut dessa som fjärrlån.

Hur får jag reda på att min bok har kommit?

När boken har kommit till Mönsterås bibliotek skickar vi ut ett meddelande till dig via brev eller e-post. Meddela oss om du vill få besked via e-post. Om du inte har lämnat din e-postadress till oss kan du göra det under rubriken Mina sidor - Mina uppgifter. Du behöver vara inloggad.

Vad händer om boken inte kommer?

Om vi får besked om att din bok inte går att fjärrlåna inom den tid du angivit eller inte går att låna alls av någon anledning, meddelar vi dig via brev eller e-post. Det kan vara så att boken redan är utlånad eller att den inte lånas ut som fjärrlån.

Lånetid

Lånetiden för ett fjärrlån är normalt fyra veckor, men det är alltid det långivande biblioteket som bestämmer hur länge du får låna boken, om du får låna om den och om den får tas med hem. Det är därför det kan stå olika återlämningsdatum på ditt kvitto om du fjärrlånar flera böcker som du hämtar samtidigt. Ibland kan det hända att boken du vill låna inte får lånas hem, utan du får sitta på biblioteket och läsa den.

Omlån

Om du vill låna om ditt fjärrlån, kontaktar du Mönsterås bibliotek. Vi kontaktar det bibliotek vi har lånat ifrån för att höra om det går att låna om. När vi fått besked meddelar vi dig om du får fortsätta att låna boken, och till vilket datum det blir.

Mönsterås

  • Norra Tingsgatan 5
  • 383 21 Mönsterås
  • Telefon: 0499-17 205
  • Mer information

Öppettider

Måndag: 10.00-19.00
Tisdag: 10.00-19.00
Onsdag: 10.00-19.00
Torsdag: 10.00-19.00
Fredag: 10.00-17.00
Lördag: 10.00-13.00

Ändrade öppettider:
Stängt lördag 27 maj, Pingstafton.
Måndag 5 juni öppet 10-13, klämdag.
Stängt tisdag 6 juni, Nationaldagen.

Blomstermåla

  • Krungårdsskolan
  • 384 31 Blomstermåla
  • Telefon: 0499-17 620
  • Mer information

Öppettider

Måndag: 16-19
Tisdag: 13-16
Torsdag: 16-19
Stängt måndag 5 juni och tisdag 6 juni, Nationaldagen.

Fliseryd

Öppettider

Måndag: 16-19
Onsdag: 9-13, 15-19
Stängt måndag 5 juni, Nationaldagen 6 juni

Timmernabben

Öppettider

Måndag: 16-19
Tisdag: 9-12
Torsdag: 16-19
Stängt måndag 5 juni och tisdag 6 juni, Nationaldagen.

Ålem

Öppettider

Måndag: 16-19
Tisdag: 9-12
Torsdag: 16-19
Stängt måndag 5 juni och tisdag 6 juni, Nationaldagen.